Çanakkale Öğrenci Yurtları
Çanakkale'deki tüm öğrenci yurtlarını sizler için derledik. Sizlere sunulan tüm özellikleri ile yurtları karşılaştırın, seçenekleri değerlendirin. 
Previous slide
Next slide

Çanakkale Gezi Rehberi

gelibolu yarımadası tarihi milli parkı
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı

3 Kasım 1914- 9 Ocak 1916 tarihleri arasında ger­çekleşen Çanakkale Muharebeleri’nin en çarpıcı iz­lerinin görülebileceği Tarihî Alan, adeta bir açık hava müzesi niteliğindedir. Adım atılan her noktada 1915 Muharebeleri’nin izlerini görmek mümkündür. Gerçek şüheda kabristanları, siperler, askerî yol güzergâhları, kaleler, tabyalar, anıtlar… Hepsi hissedilir bir şekilde savaşın izlerini yansıtmaktadır. Tüm yönleriyle bir milletin var olma mücadelesi verdiği Çanakkale Mu­harebeleri’nin gerçekleştiği Gelibolu Yarımadası’nda ziyaretçi sayısı her yıl katlanarak artmaktadır.

Çanakkale ve Gelibolu 1. Dünya Savaşı alanları, dünya tarihini etkileyen önemli noktalardan biri olarak kabul edilmiş ve 2014 yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne dâhil edilmiştir.

 

Truva Antik Kenti ve Müzesi

Homeros’un ünlü İlyada Destanı’nda bahsettiğim ve antik dünyanın en büyük savaşlarından biri olan Truva Savaşı’nın yaşandığı kent olan Truva Antik Kenti, 1998 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edildi. Her yıl dünyanın her yerinden gelen yüz binlerce kişi tarafından ziyaret edilen ve tarihi M.Ö. 3000 yılına kadar uzanan Truva Antik Kenti, aynı zamanda dünyanın en önemli arkeolojik kazı alanlarından biri.

Truva Antik Kenti’nin hemen girişinde yer alan ve sadece Çanakkale’nin değil Türkiye’nin de en önemli arkeoloji müzelerinden biri olan Troya Müzesi, 2018 yılında ziyarete açıldı. Pek çok efsaneye konu olmuş Truva Antik Kenti ve çevresinde yapılan kazılarda elde edilen paha biçilmez binlerce eserin sergilendiği müze; 3000 m2 sergi salonu, 11.200 m2 kapalı alanı ve görkemli taş eserlerin sergilendiği bahçesiyle tarih ve arkeoloji meraklılarının Çanakkale’de mutlaka ziyaret etmesi gereken yerler arasında.

truva-antik-kenti
assos antik kenti
Asos Antik Kenti

Truva Antik Kenti ile birlikte Çanakkale’nin en çok ziyaret edilen antik kenti olan Assos Antik Kenti, Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale Köyü sınırları içinde yer alıyor. Hem tarihi önemi hem de doğal güzelliği ile yerli ve yabancı turistleri büyüleyen Assos Antik Kenti, Midilli Adası’nın hemen karşısına M.Ö. 900 yıllarında inşa edilmiş.

Antik çağın ünlü düşünürlerden Aristo’nun da yıllarca yaşadığı ve felsefe okulları kurduğu Assos Antik Kenti, döneminin en önemli kültür, sanat ve bilim merkezlerinde biriydi. Kenti gezerken günümüze kadar sağlam kalmış ünlü Athena Tapınağı ve devasa antik tiyatroyu inceleyebilir, geziden sonra antik kentin sahilinde bir mola vererek tarihi manzaralar eşiğinde denizin tadını çıkarabilirsiniz. Tarih ve kültür gezilerinin yanı sıra doğa yürüyüşü turlarının da değişmez bir parçası olan Assos Antik Kenti’ne hem tarihi hazineleri hem de doğal güzellikleri için mutlaka uğramalısınız.

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı

Bayramiç ilçesi sınırlarında yer alan ve minibüslerle kolayca ulaşarak şehrin kalabalığından uzakta doğa ile iç içe güzel bir gün geçirebileceğiniz Ayazma Pınarı Tabiat Parkı, 5,85 hektar gibi büyük bir yeşil alanı kapsıyor. İçerisinde birbirinden güzel şelaleler, endemik bitkiler ile çevrili dereler, orman köşkleri, çardaklar, mesire alanları, çocuk oyun alanları ve çam ormanları içinde uzanan yürüyüş yolları bulunan Ayazma Pınarı Tabiat Parkı, oksijen seviyesi yüksek havasıyla da ünlü.

Kestane, gürgen, meşe ve Ihlamur ağaçlarıyla çevrili parkta gezerken sadece Kaz Dağları’na özgü 38 endemik bitki türünü de yakından görebilirsiniz. Seyir teraslarında her mevsim muhteşem doğa fotoğrafları çekebileceğiniz parkın içerisinde kır bahçeleri ve piknik alanlarında da yılın bütün yorgunluğunu atabilirsiniz.

ayazma pınarı tabiat parkı
bozcaada
Bozcaada

Ege Denizi’nde Gökçeada’dan sonra en büyük ikinci ada, Türkiye’nin ise en büyük üçüncü adası olan Bozcaada, her yıl yüz binlerce kişinin ziyaret ettiği Çanakkale’nin en sevilen turistik merkezlerinden biri. Tarihi Osmanlı konakları, huzurlu atmosferi, asırlık çınar ağaçları, rengarenk balıkçı teknelerinin sıralandığı sahili ve kaliteli butik Çanakkale otelleriyle unutulmaz bir tatil deneyimi sunmaktadır.

 

Gökçeada

Türkiye’nin en büyük adası olan ve 90 kilometreden uzun sahil şeridi ile Çanakkale’de denize girebileceğiniz en güzel plajlara ev sahipliği yapan Gökçeada, Saros Körfezi girişinde yer alıyor. Çok sevilen bir tatil cenneti olarak her yıl yüz binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Gökçeada, turkuaz renkli berrak denizi ve el değmemiş muhteşem doğası ile huzurlu atmosferde yılın yorgunluğunu atmak için Türkiye’de gidebileceğiniz en güzel yerlerden biri.

gokceada
ezine
Ezine

Çanakkale’nin 30.000 nüfuslu küçük ilçesi Ezine, hem yöresel yiyecekleri hem de tarihi ve doğal güzellikleri nedeniyle her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Antik çağlardan Osmanlı dönemine kadar uzanan tarihi eserleri, ince kumlu sahili, tertemiz plajları ve bakir koylarıyla çok sevilen Ezine’de ilçe merkezine 16 kilometre uzaklıkta yer alan ve dünyada sadece 8 tane bulunan Pembe Göl, ilk uğramanız gereken yer.

Rehberli turlarla gezebileceğiniz Alexandria Antik Kenti ve Neandria Antik Kenti’nde binlerce yıllık tapınaklar arasında keyifli bir tarih gezisi yapabilir, ilçe merkezinde Osmanlı döneminde inşa edilmiş tarihi Seferşeh Hamamı’nda yorgunluk atabilirsiniz. Truva Savaşı’nın efsanevi savaşçısı Achilles’ın mezarı için de her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Ezine’de tekne turlarıyla ilçe merkezine 28 kilometre uzaklıktaki Tavşan Adası’nın el değmemiş doğal güzelliklerini de keşfe çıkabilirsiniz. Lezzetli Ezine peynirleri ile ünlü olan ilçenin çarşılarında hem Ezine peyniri çeşitleri hem de onlarca çeşit organik süt ürünü satın alabilirsiniz.

Çanakkale Kordon

Çanakkale merkezinde muhteşem deniz manzaraları eşliğinde keyifli akşam yürüyüşleri yapabileceğiniz Çanakkale Kordon, şehrin en popüler gezi alanlarından biri. Yerli ve yabancı turistlerin Çanakkale’de ilk ziyaret ettiği ve şehrin en bilinen simgelerinden Truva Atı’na da ev sahipliği yapan Çanakkale Kordon, bu devasa ahşap heykelin etrafını saran çiçek bahçeleri, yürüyüş yolları, muhteşem gün batımı ve Çanakkale Boğazı manzaraları ile akşam yürüyüşlerine çıkmak için de en çok tercih edilen yerler arasında.

Deniz manzaralı kafeleri ve restoranları ile günün her saati oldukça hareketli olan Çanakkale Kordon’da keyifli bir yürüyüş yaptıktan sonra Çanakkale Boğazı’na hakim çay bahçelerinde yorgunluk atabilir veya romantik gün batımı eşliğinde akşam yemeklerinin tadını çıkarabilirsiniz.

çanakkale kordon
Kadırga Koyu
Kadırga Koyu

Assos’a sadece 2 kilometre uzaklıkta yer alan ve Çanakkale’de denize girmek için en güzel yerlerden biri olarak gösterilen Kadırga Koyu, yeşil ve mavinin buluştuğu bir tabiat cenneti. Kadırga Koyu’nun çam ormanları arasında uzanan mavi bayraklı plajı, en sıcak yaz aylarında bile imbat rüzgârlardan dolayı serin havasıyla gün boyu denizin tadını çıkarmak için ideal.

Şezlong ve güneş şemsiyesi kiralayabileceğiniz işletmelerin de bulunduğu ve ahşap iskelelere havlunuzu serebileceğiniz Kadırga Koyu’nun çevresinde muhteşem gün batımı manzaraları eşliğinde taze deniz ürünleri tadabileceğiniz restoranlar da hizmet veriyor. Yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin akın ettiği Kadırga Koyu’nda her bütçeye uygun butik otel, apart otel ve pansiyonların yanı sıra donanımlı kamp alanlarında da konaklayabilirsiniz.

Aynalı Çarşı

1889 yılında Osmanlı padişahı II. Abdülhamit döneminde, İstanbul’daki ünlü Mısır Çarşısı’nın bir benzeri olarak inşa ettirilen ve o günden beri Çanakkale’de ticaretin kalbinin attığı yerlerden biri haline gelen Aynalı Çarşı, günümüzde şehrin önemli simgeleri arasında.

2014 yılında restore edilen, içerisinde 57 tane yöresel ürünler, el sanatı eserleri ve hediyelik eşyalar satan dükkanların hizmet verdiği Aynalı Çarşı; kızıl taştan yapılmış etkileyici mimarisi, kemerli kapısı ve kabartma çiçek desenleriyle süslü duvarlarıyla mimari açıdan da görülmeye değer bir eser.

aynalı çarşı
kilitbahir kalesi
Kilitbahir Kalesi

Eceabat ilçesine bağlı küçük bir köy olan Kilitbahir Köyü’nde yer alan ve Türkiye’nin en güzel kalelerinden biri olarak gösterilen Kilitbahir Kalesi, Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış büyüleyici bir mimari eser. Diğer Osmanlı kalelerinden farklı olarak üç yapraklı yonca biçiminde inşa edilen Kilitbahir Kalesi, İstanbul kuşatması döneminde Bizans’a yardım gitmesini engellemek amacıyla Çanakkale Boğazı’na hakim bir konumda inşa edilmiş.

7 katlı ve üçgen planlı olan Kilitbahir Kalesi, çevresini saran iç ve dış surlarıyla günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış. 1980 yılında korunması gereken kültürel varlık olarak tescil edilen ve 2013 yılında restore edilen kalenin iç odalarını gezebilir ve surlarından muhteşem Çanakkale Boğazı manzaralarının fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Saat Kulesi

Çanakkale merkezinde Kemalpaşa Mahallesi üzerinde yer alan ve 1897 yılında inşa edilen Çanakkale Saat Kulesi, şehrin en bilinen simgesel yapılarından biri. 2. Abdülhamit döneminde 5 katlı olarak ve külah tasarımı ile inşa edilen saat kulesi, İzmir’in ünlü saat kulelerine oldukça benziyor. 4. katında dört tarafında saatlerin bulunduğu ve etkileyici taş mimarisiyle hemen dikkatinizi çekecek olan Çanakkale Saat Kulesi’nin kapısında II. Abdülhamit’in tuğrası da yer alıyor. Şehrin önemli buluşma noktalarından biri olan ve geceleri aydınlatıldığında muhteşem fotoğraflarını çekebileceğiniz saat kulesi, Çanakkale’yi gezerken uğramanız ve fotoğraf çektirmeniz gereken tarihi yapılardan biri.

çanakkale saat kulesi
çanakkale deniz müzesi
Çanakkale Deniz Müzesi

Çanakkale Kordon’a oldukça yakın bir konumda bulunan Yalı Caddesi üzerinde yer alan Çanakkale Deniz Müzesi, Türkiye’nin en zengin deniz müzelerinden biri olarak çarpıcı bir koleksiyona sahip. 2000 yılında modern müzecilik anlayışı ile hizmet vermeye başlayan müzenin koleksiyonlarında Nusret Mayın Gemisi’nin maketinden tarihi madalyalara, üniformalara, gemi silahları ve toplarına kadar yüzlerce obje sergileniyor. Müzenin Piri Reis galerisi, resim sergileri ve minyatür gemi koleksiyonları görülmeye değer güzellikte. Çanakkale Deniz Müzesi’ni hafta içi her gün saat 09:00 ile 16.30 arasında ziyaret edebilirsiniz